2011. június 30., csütörtök

Mi más, mint művészet...


 
Az építészet, az ember környezetét jelentősen meghatározó, és jelentős módon alakító, a múltat és jelent összekötő mérnöki tudomány, mely az emberi kultúra, az emberi tevékenység egyik legalapvetőbb megjelenési formája.

Ugyanakkor művészet, mely a formai szépség törvényei szerint, a szerkezetek alakját esztétikailag és logikailag helyesen használja föl és azokba életet önt.
 


A képzőművészetek között az első és a legnehezebb, mert míg a szobrászat és festészet a szépet a természetben követetlenül utánozhatja, addig az építészetnek oly formákkal kell az érzelemre és lélekre hatnia, melyeket - mert a természetben föl nem találhatók - magának kell teremtenie, ezen formákat és szerkezetüket természetes szerkezetté gyúrnia, ha velük az emberekre hatni akar. A szépség törvényei a legegyszerűbb épületnél is éppúgy érvényre jutnak, mint a legdíszesebbnél, viszont a legpompásabb épület sem művészi alkotás, ha a kitűzött céljának meg nem felel és szerkezete funkcióját megtagadó alakot ölt.

A építészet meghatározó eleme, a mindent uraló esztétika, mindemellett a forma, 
a funkció, a stílus, az ábrázolás, az ízlés és a megítélés egyvelegéből születik. Tárgyát képző épületek, a történelmi múlt és a mindennapi jelen értékes emlékei, melyet körül ölel a művészet sokszínűsége, változatossága, és nem kevés szaktudás, ezért fennmaradásuk, állapotmegőrzésük minden nemzet elsődleges feladata.

Nincsenek megjegyzések: