2011. november 16., szerda

A türelem erény


Túlhajszolt, rohanó világunkban, a gazdasági nehézségek
okozta feszültségek közepette, egyre inkább szükségessé válik tudatosan táplálnunk magunkban egy igen fontos emberi jellemvonást, a toleranciát, melynek „szilárd alapja az embervédelem, a segítés, a tapintat, a tisztelet a másik emberrel szemben.” /Konrád György/


„A tolerancia az az erény, amely lehetővé teszi a békét, és elősegíti a háború kultúrájának a béke kultúrájával történő felváltását.” /UNESCO/
A kölcsönös megértés és tisztelet alapja. Életszemlélet, ami lehetővé teszi a világ sokszínű kultúráinak virágzását. Emellett a globális harmónia előmozdítására tett erőfeszítések sarokköve is.

A tolerancia gyakorlása, terjesztése különösen fontos ma, az egyre gyorsabban terjedő globalizáció, a mobilitás és a kölcsönös függés korában. A változatosság felbecsülhetetlen értékkel bír, de feszültség forrásává is válhat.
Csakis toleranciával fékezhető meg a társadalmi és emberi konfliktusok kirobbanása, az emberek faji, kulturális, vallási vagy politikai megkülönböztetése, ugyanakkor a békés egymásmellet élés záloga is ez. Hisz, nem létezik tolerancia, a konfliktus tudatos elkerülése (esetleges megtűrése), az egyenjogúságra való törekvés és az erőszakellenes gondolkodás együtt érvényesülő kritériumai nélkül.

„A boldogság igazi forrása az együttérzés és a türelem. Ezek a jellemvonások nem feltétlenül a vallásos hitből, vagy vallásos gyakorlatokból eredeztethetők. Minden emberi lény magában hordozza az együttérzés, és az erőszakmentesség magját.” /Dalai Láma/ - Ezért a tolerancia mindannyiunk számára érvényes morális parancs arra, hogy álljunk ki azok mellett, és emeljünk szót azok védelmében, akiket megfosztottak alapvető jogaiktól, vagy bármilyen nemű erőszak áldozatai, hisz ezáltal is erősíthető a harmónia és a béke globális kultúrája.