2011. április 29., péntek

A tánc ünnepe


„A tánc azt dicsőíti, ami emberivé tesz bennünket. Az öröm, a szomorúság, vagyis a számunkra fontos dolgok kifejezésére testünk és érzékeink valamennyi mechanizmusát mozgásba hozzuk a táncban.
Az emberek mindig tánccal ünnepelték életük jeles pillanatait. A test minden lehetséges emberi tapasztalat emlékeinek hordozója. Táncolhatunk egyedül, és táncolhatunk másokkal. Osztozhatunk abban, ami hasonlóvá tesz, és ami megkülönböztet egymástól. Számomra a tánc a gondolkodás lehetséges útja. A táncon keresztül a legelvontabb gondolatoknak adunk testet, mindannak, amit nem tudunk megnevezni. A tánc kapcsolatot teremt ember és ember között, hidat ver az Ég és a Föld között. A testünkben hordozzuk a Világot. Végül is, minden tánc egy nagyobb egész, egy olyan tánc része, melynek nincs kezdete és vége.” /Anne Teresa De Keersmaeker/

2011. április 24., vasárnap

Húsvét


A Húsvét azért van, hogy emlékezzünk, erre a csodára, amit feltámadásnak hívnak.
A mosoly az életöröm és a szeretet megszületése. A barátság feltámadása és az akarat hogy boldogok legyünk. Az álmok és az emlékek feltámadása és egy igazságnak, ami felette áll a húsvéti tojásnak vagy a csokoládé nyuszinak.
Krisztus meghalt, de Feltámadt!
És mindez azért, hogy megtanítson megölni a bűneinket és feltámasztani az ártatlanságot, a jóságot, a becsületet, amik elvannak temetve a szívünk mélyén.
A látszólag nem változó világban a változni akaró embert, tanítja a szeretetre. Abban segít, hogy megtaláljuk a kiengesztelődésre áhítozó korunkban a bocsánatkérés és megbocsátás szavait, amelyek egyedül és kizárólag képesek közösséget teremteni minden emberrel. Akik ezt elfogadják, új helyzetet teremtenek a földön, mert mindennapjainkat nem az ököljog és bosszúvágy határozza meg, hanem a türelem erénye, és a remény világító ösvénye.

2011. április 22., péntek

„Az élet bölcsője”


„Valamennyien a Föld részei vagyunk, és a Föld a részünk.” Természetesen nemcsak felismerni kell, hanem ennek a szellemében élni, dolgozni, nevelni gyermekeinket.

„Vigyáznunk kell rá, hogy utódaink is rácsodálkozhassanak néha egy kies völgyre, vadregényes vízesésre, meredek szirtre. Ámulva nézhessék a vadászó ragadozó madarakat, vizeink rablóit, a hegyek-völgyek állatait. Büszkék lehessenek arra, hogy a technika korában is el lehet ámulni környezetük szépségein.”

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”- jogos kérdés, a Föld Napjának jelmondata, hisz pusztán 
egy kis odafigyelés kérdése, hogy mind egyenként, tegyünk valamit azért, hogy a jövő képe ne aggodalommal, hanem megelégedéssel, nyugalommal tölthessen el.

2011. április 7., csütörtök

Emberszeretet


„Egymás kedvéért jöttünk a világra. Teremtő gondolatokkal, érző szívvel, igazságszeretettel és emberszeretettel születtünk. Mégis, mikor utadat járod, találkozhatsz mindezek ellenkezőjével: törpe lélekkel és rideg szívvel is. Tudd, hogy ők is Isten teremtményei, és mivel egymás kedvéért jöttünk a világra, 
szeresd és tanítsd őket.”  /Tatiosz/

Egészség


„Három dolog szükséges ahhoz, hogy boldog légy: egészséges test, szabad lélek és tiszta szív.” /Voltaire/

Boldogságvágyunk kiteljesedésének egyik feltétele
az egészségünk megléte, megtartása. A test és a lélek szabadsága, az érzelmek és a gondolatok tisztasága meghatározói lényünknek, egy valóban minőségi életnek.
Miközben életünk ösvényén járunk, egyre inkább megbizonyosodhatunk a felől, hogy elsősorban - mi magunk vagyunk saját egészségünk őrei, védelmezői. Ugyanakkor környezetünk egészsége iránt is felelősséggel tartozunk. Az egészségért mindenkinek mindent meg kell tenni, mert az egészség nem ajándék, hanem mindennapi feladat.